15. april 2013

Forårsfest!!


Sächsilüüte er en traditionel forårsfest i Zürich, som finder sted den tredje mandag i april. Det er en helligdag her i Zürich, men ikke i andre dele af Schweiz.

Egentlig foregår der lidt hen over hele weekenden, men den væsentligste del af arrangementet er her mandag eftermiddag, hvor der er et kostume optog af  26 guilds/broderskaber/fællesskaber efterfulgt af en symbolske ceremoni hvor der bliver brændt en bomulds-snemand-figur, den såkaldte Böögg.

Afbrænding af Böögg'en er højdepunktet!  
Det er en kæmpe tre meters høj afbildning af en snemand lavet af halm og vat. Og hovedet fyldes med sprængstof. Den sættes på toppen af ​​et bål, og den brændende snemand symboliserer at der sættes en stopper for vinteren og foråret nu for alvor starter.
Mens bålet brænder rider de forskellige guilds rund omkring den til en speciel Sächsilüüte hymne.
Bålet tændes præcist kl. 18 og overtroen siger at jo hurtigere snemandens hoved eksplodere (pga sprængstoffet) jo hurtigere kommer sommeren og jo varmere bliver den. Alt efter hvor godt ilden får fat og hvordan vejret er, tager det som regel mellem 6 og 40 minutter. Sidste år sprang den i luften efter 12 minutter.....og vi havde en virkelig udmærket sommer :-D

Det er en mere end 100 år gammel tradition og stammer fra at det var på denne dag at arbejdernes fyraften blev flyttet til klokken 18, da lyset og foråret var begyndt at komme. Og selve navnet Sächsilüüte betyder netop på Zürichtysk at "klokken ringer 6".

Heldigvis er det flot solskin idag og 22°, så arrangementet har alle fordelene.....om man tror på overtroen eller ej ;-) Ihverttilfælde håber vi alle på at snemanden eksploderer så hurtigt som muligt!

Update

Böögg'en (Snemanden) gik i luften efter 35 minutter og 11 sekunder - så hvis man er overtroisk tyder det på en dårlig sommer ;-)

18 kommentarer:

 1. Dejligt at vejret er blevet sä godt, sä vi kan nyde forärsfesterne i sol og varme ;-)

  Vores Frühlingsfest starter pä fredag og varer i 2 uger. Pä Theresienwiese i München (samme plads hvor der afholdes oktoberfest) bliver der stillet öltelte og kaempe tivoli op. Ärets ölkonge 2013 bliver käret og udover alle de forskellige arrangementer der afholdes pä pladsen og rundt om i byen, er der lördag Riesenflohmarkt, som er Bayerns störste loppemarked..

  SvarSlet
  Svar
  1. ja skønt med vejret! Hold da op, I fejrer ellers i lang tid ;-) Loppemarkedet gad jeg godt at være med til :-)

   Slet
 2. Jeg håber, I får en festlig aften, og det lyder sjovt med den gamle tradition! Her har vi haft 21 grader i dag - det er som om, foråret startede lige med ét :-)
  Glædelig Sächsilüüte!

  SvarSlet
  Svar
  1. hi hi tak skal du ha'. Det var en dejlig lun og hyggelig aften. Skønt at I nu også endelig har fået lidt af varmen. Nyd det :-)

   Slet
 3. Sikke en dejlig måde at fejre forårets komme på, håber at I får en festlig dag.. ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en sød tradition og da vejret jo var godt idag var det ekstra hyggeligt :-)

   Slet
 4. Åhh, sådan en fest for at fejre foråret da da bare en super ide. :-)

  Skønne billeder du har fået taget Nola. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det faktisk, foråret er da lige så vigtigt at fejre som sommer- og jule/vinter ;-)
   Nej nej, desværre er billederne ikke mine, de er kun lånt.

   Slet
 5. Det lyder da som en rigtig god måde at sætte et stop for vinteren.
  Her har vejret også været rigtigt godt i dag, det gør alså noget ved humøret ;O)

  Rigtig god aften.

  Mona

  SvarSlet
  Svar
  1. Solen og varmen har en uhyggelig stor indflydelse, om vi vil eller ej. Det meste går bare noget nemmere, ikke.

   Håber også du havde en dejlig aften :-)

   Slet
 6. Sikke da en skøn festdag :-) og herligt vejret er med jer...
  Jeg tror slet ikke vi får forår i DK, vi går direkte over i sommeren, det har været over 20 grader idag :-))
  Rigtig festlig aften - mange hilsener OddStyle

  SvarSlet
  Svar
  1. ja det er det der nogen gange sker når vinteren varer for længe - efter 1 -2 ugers forår er det pludselig sommer. Men skønt at I har fået varmen nu. Nyd det :-)

   Også dejlig aften til dig :-)

   Slet
 7. Dejligt at hører om traditioner langt hjemmefra. Og sikke en fantastisk vejr det har været hos jer.
  Jeg bor jo i det jyske, ikke helt ude ved vestkysten, hvor temp kun nåede op 8 grader i dag, vi fik omkring de 13,5 grader, håber den bliver lidt højere i morgen ;-).

  SvarSlet
  Svar
  1. Traditioner er dejlige og vigtige - som ung værdsætter/forstår man dem måske ikke så meget, men værdien stiger med alderen :-D
   Skønt med solen, nyd den og gem varmen til koldere dage :-)

   Slet
 8. Super dejligt med fortællinger om traditionerne i Schweiz - det lyder virkelig som et brag af en fest i bogstaveligste forstand :-) håber det er en fantastisk fejring og fest. Hav en super dejlig uge :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og dejligt at du/I gider at læse med :-)
   Også en skøn uge til dig :-)

   Slet
 9. Sikke da en herlig tradition! Håber I var nærmere de 6 minutter end de 40 ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det nemlig. Desværre... 35 minutter tog det!!!!.....så jeg kan vist godt planlægge sommerferie i Danmark i år ;-D

   Slet

Har du tid og lyst, så efterlad en kommentar. Det kan være om alt eller ingenting..... glæder mig bare til at høre fra dig. Hjertelig tak!