6. december 2013

Samichlaus Tag


Idag d. 6. december er det Samichlaus Tag. Det er dagen hvor julemanden kommer for at fortælle historier og forkæle børnene med en pose fuld af nødder og slik. For det meste samles børnene ved en skovhytte, hvor de mens de venter pludselig hører hans klokke og derefter endelig ser at han kommer travende igennem skoven med sin sæk. Ethvert barn har uger i træk øvet på et vers, som de hver især fremsiger for julemanden. Det kan godt tage lidt tid hvis der er 20 børn. Og får derefter deres sæk. Men julemanden kommer ikke alene! Nej, han har sin hjælper med. Han er klædt helt i sort og hedder Schmutzli. Det er ham som året igennem holder øje med om børnene er artige og hvad de er særligt gode til, men det er også ham som "skælder ud" hvis de ikke har været artige eller hvis der er noget som de kunne gøre bedre til næste år. For de lidt størrer børn...ja, faktisk helt op til 7 klasse... kommer Samichlaus og Schmutzli på besøg i skoleklassen.
For os voksne er det en dag hvor vi hygger lidt ekstra, spiser sødt hvidt brød der er formet som julemænd og vi ønsker hinanden en rigtig god Samichlaus dag.
Mine børn er ovre julemands alderen, men i denne tid snakker vi tit om alle de gange vi har ventet i skoven, om besøgene i skolen og om hvornår troen på eventyret blev opdaget.

Rigtig god Samichlaus dag til jer derude :-)

Billedet af Samichlaus er lånt her

16 kommentarer:

 1. Hvor er det en fin tradition, og skønt billede af hytten i skoven!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er herligt med sådan en tradition og møderne med julemanden bliver nok aldrig glemt. Skovhytterne er geniale, også om sommeren til at holde fest i ;-)

   Slet
 2. Sikke et smukt billede, helt eventyrligt ;-)
  Her hedder det Nikolaustag og børnene skal pudse deres sko og gøre dem fine, for så at sætte dem undenfor døren og i løbet af natten kommer Nikolaus og putter lidt chokolade i de sko der er fine og nypudsede :-)
  Rigtig god weekend :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. haha det var da en fin måde at lære børn at pudse sko på ;-) Ja, det er herligt med alle de forskellige traditiioner.
   Der var en fantastisk stemning lige der i skoven :-)
   God ugestart til dig :-)

   Slet
 3. Ahh hvilken herlig tradition! Har aldrig hørt Schmutzli, og elsker at høre om juletraditioner i andre lande. De er altid vidt forskellige og der vil altid være ngt. fortryllende over det, når julemanden og børn samles. Ha en eventyrlig dejlig uge Nola, julehilsner herfra:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, der er noget herligt naivt over troen på julemanden, og det herlige er at vi voksne også gerne leger med :-)
   Også en dejlig decemberuge til dig Mette :-)

   Slet
 4. Skønt, og den minder lidt om den hollandske jul. Den lyse og den mørke.

  SvarSlet
  Svar
  1. spændende, den kender jeg slet ikke. Hvert land sin tradition, det er herligt at høre om de forskellige :-)

   Slet
 5. Hvor spændende at hører om traditioner i julen, fra andre nationaliteter.
  Da du tidligere beskrev børnenes skolegang hos jer, det matcher meget godt, med at børnene fremsiger et vers, før de har gjort sig klar til belønningen.
  Billedet med hytten giver lige et spark bag i til mig, omkring en drøm jeg har haft i mange år. Prøve at fejre juledagene, og kun juledagene, i en bjælkehytte, et sted med garanti for sne og frost, og muligheden for at stå på ski.Ankomst den 21/12 og hjemrejse den 27/12.

  SvarSlet
  Svar
  1. En dejlig drøm Karin. Det ville du ihverttilfælde have alle muligheder for her. Vi plejer at tage på ski mellem jul og nytår hvis vi er her. Men desværre er det også den tid hvor alle andre er i bjergene...men ihverttilfælde er sneen og frosten sikre :-)

   Slet
 6. Sikke nogle eventyrlige billeder du har lagt op Nola! Sikke en skæg tradition. Den kendte jeg slet ikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sine. Hvert land sine traditioner, det her er ihverttilfælde en af de hyggelige :-)

   Slet
 7. Jeg synes det er så hyggeligt at høre om andres traditioner. Specielt dem jeg ikke kender i forvejen. Tænk at sidde i skoven og vente på eventyr :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det syntes jeg nemlig også det er . Ja, i skoven har vi stået mange gange og ventet :-)

   Slet
 8. Skønne billeder og sjovt at høre om jeres tradition. I Prag, hvor vi har boet, kommer Mikulas 5/12 med sine hjælpere englen og djævlen, børnene får godterposer med nødder og frugt, og de børn, der ikke har været artige, får kartofler.

  SvarSlet
  Svar
  1. haha det lyder også som en herlig tradition :-)

   Slet

Har du tid og lyst, så efterlad en kommentar. Det kan være om alt eller ingenting..... glæder mig bare til at høre fra dig. Hjertelig tak!